Het jaar goed beginnen? Dat doe je door te zorgen voor jouw bindweefsel. Maar wat is dat bindweefsel nou precies en wat voor klachten beïnvloedt slecht verzorgd bindweefsel? Met bindweefsel als buffer worden jouw lichaam en huid letterlijk bij elkaar gehouden en kun jij vieren dat je het nieuwe jaar nog heelhuids gehaald hebt. 

Bindweefsel? Wat en waar in het lichaam?
Bindweefsel komt voor in alle delen van het lichaam en bestaat uit cellen en vezels die buiten cellen liggen. De vezels liggen in een vormloze tussencelstof, wat weefselvloeistof bevat. De functies van het bindweefsel hangen samen met zijn naam, zoals het onderling verbinden van lichaamsdelen, het opvullen van tussenruimtes, het dichten van wonden en de vorming van littekenweefsel. Bindweefsel is letterlijk de lijm van ons lichaam en zorgt tevens voor steun en vorm aan ons hele lichaam en afzonderlijke organen. 

Omdat het bindweefselnetwerk zo groot is, is er ook een onderscheid te maken in verschillende soorten bindende cellen. Er zijn vaste cellen die altijd op dezelfde plek blijven, maar ook zwerfcellen die geen vaste plek in het vezelnetwerk hebben. Om de soort bindweefsel vast te kunnen stellen, kan er gekeken worden naar kenmerken, zoals de soort vezels die erin zitten en hoe deze vezels gerangschikt zijn. De meeste bindweefselsoorten worden gekenmerkt met een eigen naam die verwijst naar een kenmerk of het voornaamste bestanddeel, zoals geleiachtig bindweefsel, peesweefsel, kraakbeenweefsel en vetweefsel. Deze soorten kunnen drastisch in functie van elkaar verschillen, maar vallen allemaal onder het bindweefsel.

Collageen
Het fasciabindweefsel is het grootste netwerk van bindweefsel in het lichaam en houdt ons staande als de lijm van ons skelet en onze huid. De fascia bestaat uit drie lagen, de onderhuidse, diepliggende en verbindende fascia. Hier worden lichaamsvet en water vastgehouden, er wordt een doorgang geboden aan zenuwen en bloedvaten en het maakt beweging van de spieren mogelijk. Daarnaast voert de fascia nog veel meer taken uit. 

De fascia bestaat uit vezels van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een belangrijk onderdeel van het bindweefsel vormt. De huid, botten, kraakbeen, pezen en tanden bestaan voor een groot deel uit collageen. Door het collageen kan bindweefsel de huid en botten bij elkaar houden. Naarmate de huid ouder wordt, raakt de aanmaak van collageen uit balans en daardoor zakt de huid in elkaar. 

Stress, fascia en pijn
Stress is de meest voorkomende oorzaak van pijn in ons lichaam. Nu kun je wel raden dat dit wordt veroorzaakt door problemen in het fasciabindweefsel. Dit is bijzondere bindweefsel vormt een vlies rond de botten, gewrichten, lichaamsholten en spieren. Het zorgt voor bescherming en geeft daarnaast ondersteuning aan het lichaam.   

Het fasciabindweefsel wordt belemmerd door stress in het herstel van weefsel. Hierdoor kunnen klachten heel lang blijven voortduren door de aanspanning van het fasciaweefsel. Als stress en spanning lang aanhouden in dit weefsel vervilt het zelfs. Dit zorgt voor stijfheid, een verminderde mobiliteit en veel pijn. Er kunnen hardnekkige klachten tot diep in het lichaam ontwikkelen, aangezien de fascia een weefselnetwerk vormt door het hele lichaam. Het is alsof er aan een elastiekje wordt getrokken en er door trillingen een disbalans ontstaat in het hele netwerk aan weefsel.

Siegfried Mense, professor anatomie, onderzocht of stress het sympatische zenuwstelsel, wat de actie- en rustfase omvat, kon activeren. Bij stress zorgt dit zenuwstelsel voor een verhoogde hartslag en angstzweet, waardoor in de rug rugpijn geactiveerd kan worden. Dit is mogelijk doordat het fasciabindweefsel voorzien is van weefsel door zenuwen. Daarnaast heeft dit bindweefsel een directe verbinding met de zenuwen in het ruggenmerg en zorgt stress er dus voor dat je rugpijn krijgt.

Uit ditzelfde onderzoek bleek eveneens dat de rugfascia in het bezit is van heel veel pijnreceptoren. Als het fasciaweefsel vast gaat zitten door stress kan er dus een extra intens pijnsignaal afgegeven worden dan door spierweefsel. Het wordt niet voor niets ons meest gevoelige orgaan genoemd dat pijnsignalen doorgeeft. 

Een perfecte “tensegrity” balans
Het fascianetwerk in je lichaam wordt ook wel vergeleken met “tensegrity”, wat een samentrekking is van “tension” en “structural integrity”. Tensegrity” is gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De fascia is namelijk een intern spanningsnetwerk in perfecte balans dat ervoor zorgt dat alles op zijn plek blijft in het lichaam en we stevig overeind staan. Door de metafoor “tensegrity” te gebruiken wordt de functie van de fascia in het lichaam uitgelegd. Je kunt het zien als losse zware delen, de botten, die op zijn plek gehouden worden door flexibele kabeltjes, het fasciabindweefsel. Zonder dat bindweefsel zou ons skelet in elkaar zakken. 

Door een slechte houding, stress, een afwijking aan de wervelkolom, gebrek aan beweging, een slechte doorbloeding of vochttekort kan het fascianetwerk verstoord worden en daarmee ook de “Tensegrity balans”. Door een slechte houding, spanning door stress en een afwijking aan de wervelkolom wordt er aan de flexibele kabeltjes van het fascianetwerk getrokken en een disbalans gecreëerd. Het gebrek aan beweging en een slechte doorbloeding zorgen ervoor dat de flexibele kabeltjes minder soepel bewegen en minder sterk zijn in het op zijn plek houden van alles. 

Vochttekort belemmert het fasciaweefsel in zijn geheel, aangezien het fasciaweefsel een groot waterreservoir is en voor 70 procent uit water bestaat. Ons lichaam kan maximaal een week zonder water en voor een gezond lichaam heeft het menselijk lichaam per dag 3 liter water nodig. 1 liter krijg je binnen via vast voedsel, een halve liter water wordt verkregen via restproducten van chemische lichaamsprocessen en anderhalve liter via het drinken van vocht. En niet zomaar al het vocht, aangezien koffie, zwarte thee, suiker en alcohol water onttrekken uit het lichaam. Dit betekent dat je bij elke kop koffie, zwarte thee of alcohol een extra glas water moet drinken om de voorraad op peil te houden. Water is goed voor onze 60 biljard cellen voor het oplossen van afvalstoffen, maar daarnaast functioneert het ook als warmtebuffer en transportmedium, iets wat van groot belang is voor het fascianetwerk.

Essentieel in het herstellen van de “Tensegrity” balans van je fasciabindweefsel is dus het drinken van voldoende water en vooral zorgen dat je stressniveau omlaag gaat en daar blijft. Beweging en een betere houding kunnen daar ook zeker bij helpen. 

Dé oplossing: Bindweefselmassage en Regenesis
Het bindweefsel is dus een soort orgaan dat als lijm het lichaam staande en in goede vorm houdt. Geen zorgen! Hulp van buitenaf kan zorgen voor een sneller herstel van de cellen en het bindweefsel in zijn geheel.

Bindweefselmassage zorgt ervoor dat de onderliggende structuren van het fasciaweefsel loskomen. Op deze manier zorg je ervoor dat de doorbloeding beter op gang komt zodat de verschillende weefsels die langs elkaar schuiven weer soepel langs elkaar kunnen bewegen, waardoor de berichtgeving door het netwerk wordt verbeterd. Daarnaast blijft het belangrijk om voldoende water te drinken, te bewegen en goede voeding tot je te nemen om het collageen zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Regenesis is een methode waarmee je eigen zelfgenezend vermogen direct wordt gestimuleerd om harder te werken aan het herstel. Het werkt stressverlagend en trauma’s die vastzitten in de cellen van het bindweefsel worden aangeboord, waardoor verwerking in gang gezet kan worden en je snel van je pijn af bent om te genieten van jouw lichaam in het nieuwe jaar!