Verschillen tussen bacteriën en virussen
Het Coronavirus houdt vanaf eind 2019 en begin 2020 de wereld zowel financieel als medisch gezien in zijn greep. Land na land wordt getroffen en men vraagt zich af waar dit virus vandaan komt. Het lijkt wel of Corona uit de lucht is gevallen. Echter, dit is verre van waar. Het Coronavirus is enkel een variant van het virus dat ons al tientallen jaren terroriseert. In 2003 veroorzaakte SARS ernstige acute respiratoire aandoeningen, een Corona-variant, en in 2012 werd een nieuw type Coronavirus geïdentificeerd in het Midden-Oosten, beter bekend als MERS-CoV. Rond de jaarwisseling van 2019 naar 2020 brak in het Chinese Wuhan een nieuwe variant van het Coronavirus uit, COVID-19, wat tegenwoordig hét Coronavirus is.
Dat het Corona een virus is, dat weten de meeste mensen wel, maar waarom? En wat is het verschil met bacteriën?
Virussen en bacteriën, vanwaar de verwarring?
Er bestaan duidelijke verschillen tussen virussen en bacteriën, ze zijn zelfs in andere rijken opgedeeld in de biologie. Toch lijken mensen deze twee organismen vaak door elkaar te halen, wat een grote fout is. Naast de samenstelling hebben bacteriën en virussen een hele andere uitwerking op ons lichaam, waarvan het belangrijk is dat je weet wat wel en niet goed voor je is.
Vanwaar dan toch de verwarring? Dit zal waarschijnlijk gebeuren doordat de termen door elkaar worden gebruikt door mensen in jouw omgeving die er waarschijnlijk niet genoeg verstand van hebben. Overigens kun je van beide organismen ziek worden, er zijn zowel bacteriële als virale infecties. Echter, wat veroorzaakt welke ziekteverschijnselen en wat zijn de verschillen tussen deze boosdoeners?
De bacterie
Een bacterie is een eencellig micro-organismen en verspreidt zich snel door middel van deling, waar een bacterie niemand anders voor nodig heeft. Bacteriën kunnen zich ook snel van mens naar mens verspreiden, waardoor infecties kunnen ontstaan. Echter, er zijn ook goede bacteriën, zoals de miljoenen darmbacteriën die ons helpen in de verwerking en vertering van ons voedsel en bacteriën op onze huid zorgen voor bescherming en flexibiliteit.
Naast alle goede bacteriën die ons helpen, zijn er ook bacteriën die ons ziek maken. Dit gebeurt wanneer een bacterie op een plek terechtkomt waar deze niet thuishoort. Hierdoor kunnen infecties ontstaan, zoals een wond of in de bloedbaan. De bekendste bacterie van deze soort is de E. coli, beter bekend als de “poepbacterie”. Deze bacterie is niet schadelijk in de darmen, waar het helpt bij de verdrijving van gevaarlijke stoffen en Salmonella, maar wel als het in drinkwater of voedsel terechtkomt. Hierdoor krijg je last van diarree, misselijkheid en overgeven.
Een andere schadelijke bacterie is de listeria bacterie, wat in voorverpakte vleeswaren kan zitten. Door deze bacterie kun je een voedselinfectie oplopen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met een zwakke gezondheid en voor zwangere vrouwen. Voor gezonde mensen vormt de listeria bacterie meestal geen gevaar.
Wanneer er in je lichaam onjuiste bacteriën worden aangetroffen, worden deze veelal door de witte bloedcellen verdreven. Als je ziek blijft, kun je je darmen helpen door probiotica in te nemen, waar goede darmbacteriën in zitten, zodat deze weer de overhand krijgen.
Een arts zal je in dit geval een antibioticakuur voorschrijven, wat zowel de goede als slechte bacteriën vernietigt.
Ook heeft antibiotica geen zin bij verkoudheid en griep, omdat deze ziektes worden veroorzaakt door een virus, waartegen antibiotica niet helpt.
Het virus
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus helemaal geen organisme is en dus geen eigen cellen heeft. Virussen komen je lichaam binnen via lichaamssappen, denk aan bloed en speeksel, en nestelen zich in lichaamscellen, ook wel gastheercellen. Pas wanneer dit proces voltooid is, kan een virus de controle overnemen en zich, net zoals een bacterie dat doet, delen.
Wanneer virussen de controle overnemen van jouw lichaamscellen maken zij ook gebruik van de stofwisseling van je lichaam. Dit maakt het lastig om ziektes veroorzaakt door virussen te genezen met medicijnen, zoals het eerder genoemde antibiotica. Een bekend virus is bijvoorbeeld Hiv, waarvoor virus-remmers ontwikkeld zijn. Andere soorten virussen zijn geelzucht, de griep, de ziekte van Pfeiffer en verkoudheid.
Van deze virussen zijn heel veel varianten, waarvan je dus ook elke keer weer opnieuw ziek kunt worden. Zo ook het steeds terugkerende Coronavirus. Al zouden er medicijnen ontwikkeld kunnen worden tegen virussen, zouden ze een jaar later alweer onbruikbaar zijn tegen de nieuwe variant.
Zorg voor een sterke weerstand
Bacteriën en virussen komen overal voor en de kans om een ziekte op te lopen, is dus ook groot. Toch kun je je lichaam helpen in de strijd tegen virussen door te zorgen voor een sterke weerstand. Bij een hoge weerstand zal het lichaam namelijk minder snel geïnfecteerd worden en zal je minder ziek worden mocht je toch besmet worden.
Wanneer heb je dan een zwakke weerstand? Tekenen van een verlaagde weerstand kun je herkennen aan het hebben van een loopneus en vaak verkouden zijn, hoofdpijn, spierpijn, haaruitval en eeltvorming. Ook terugkerende aandoeningen zoals een koortslip, kalknagels, wratten, aambeien, spataderen en huiduitslag kunnen duiden op een lage weerstand.
Als dit bij jou het geval is, is de oplossing dichterbij dan je zou denken. Weerstand komt vanuit je darmen, die zowel je huid als je interne lichaam beschermen, en het is dus essentieel deze in balans en op orde te houden. Zorg voor een goede conditie en voorzie jezelf van de juiste bouwsteentjes; groenten, eiwitten en onverzadigde vetzuren. Ook is een goede nachtrust van belang, schoon water en een schone lucht en bovenal voldoende vitamine C, D, Zink, Selenium. Door deze vitamines komen afweerstoffen in ons lichaam in actie en dit zorgt voor een hogere weerstand.
Je kunt beter niet zomaar een pilletje van de plaatselijke drogist nemen, hier zit namelijk vaak een synthetische variant in. Niet alleen is de werking slecht omdat je lichaam dit niet als iets natuurlijks ziet, ook hopen de afvalstoffen zich op in je darmen. Ga op zoek naar een natuurgeneeskundige therapeut, waar je wordt geholpen met goede, werkzame supplementen, naast een gezond voedingspatroon. Zorg dat je met name voldoende vitamine C binnenkrijgt. Hiervan moet je dagelijks 1 gram innemen, wat best veel lijkt, maar te veel vitamine C kan geen kwaad, dit plas je namelijk weer uit. Als je ziek bent, bijvoorbeeld door een virus, heb je nog meer vitamine C nodig.
In China, het eerste land waar het Coronavirus opdook dit jaar, heeft al proeven gedaan met vitamine C. Intraveneus, dus via een infuus, werd bij patiënten die geïnfecteerd waren met het Coronavirus vitamine C toegediend. Het ging hierbij om 24 gram vitamine C 7 dagen lang. Deze behandeling lijkt de meest succesvolle behandeling tot nu toe.
De bacterie, het virus en jouw weerstand
Na het lezen van dit artikel zul je niet meer vergeten dat de bacterie zich verspreidt door deling en zowel positieve als negatieve uitwerkingen kan hebben op je lichaam. Het virus, zoals Corona, nestelt zich in gastheercellen en is lastig te behandelen door zijn controle over je lichaam. Hou je weerstand hoog door een goede voeding, beweging en vooral vitamine C.