Gebruik jij al etherische olie?

Het hele jaar door kun je last krijgen van kleine kwaaltjes. Misschien heb je last van hooikoorts in de lente, of kun je slecht tegen de jeuk van muggenbeten in de zomer, of krijg je droge plekken op je huid in de herfst en winter?

Deze vervelende kwaaltjes hebben vaak te maken met je huid en in welke staat dit belangrijke orgaan van je lichaam verkeert. Vaak vergeten we deze beschermingslaag een beetje, maar het is belangrijk deze de juiste verzorging te geven. Via je huid komen namelijk stoffen binnen die door je lichaam opgenomen kunnen worden.

Om je huid en de rest van je lichaam te ondersteunen in hun dagelijkse functie of te herstellen van ziekteverwekkers en andere zaken die ons lichaam negatief bezighouden, kun je gebruik maken van etherische oliën. Wat is dit precies, welke gezondheidsvoordelen brengt het met zich mee en hoe kun je deze oliën het beste gebruiken?

Wat zijn etherische oliën?
Etherische oliën zijn aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit bladeren, bloemen, schors, steeltjes, vruchten van planten, wortels en zaden. Deze oliën kunnen veel gezondheidsvoordelen geven, waaronder een anti-bacteriële, anti-infectieuze, anti-parasitaire, antitumorale, antivirale en schimmelbestrijdende werking. Al vanaf het begin van de eerste beschavingen werd de therapeutische werking van etherische oliën toegepast in de geneeswijze. 

De oliën worden gewonnen door het plantaardig materiaal te destilleren, koud te persen en daardoor een unieke, geconcentreerde samenstelling te creëren. Door het verschil in de oorsprong en de teelt- en extractiewijze heeft elke aromatische olie zijn eigen werking op het lichaam.

Etherische oliën worden ook vaak aromatische en essentiële oliën genoemd. Dit komt door zijn sterke, aangename geur, het aroma, en essentieel vanwege zijn heilzame werking.

Hoe kun je etherische oliën gebruiken?

Etherische oliën bieden verschillende mogelijkheden qua gebruik om het gewenste effect te kunnen verkrijgen. Sommige oliën werken goed in via de huid en andere juist via de luchtwegen. 

 • Baden

Door etherische oliën toe te voegen aan het warme badwater kun je zowel via je huid als via je luchtwegen genieten van de aroma’s. Dit is een doeltreffende en eenvoudige manier om de etherische oliën te gebruiken. Olie is van nature niet oplosbaar in water en daarom kun je het het beste mengen met badschuim of basisolie. Gebruik hiervoor 5 druppels in een beetje olie of badschuim. Hierna kan het vermengt worden met het badwater. 

 • Inname

Sommige therapeutische etherische oliën kunnen ook ingenomen worden. Je kunt het rechtstreeks innemen door een druppel op je duim aan te brengen en in je mond te stoppen, maar je kunt het ook verdunnen met honing of in een glas water. Wees heel erg voorzichtig hiermee, want je kunt hier echt een overdosis van krijgen als je niet weet hoe en wat! Vraag het dus altijd aan je therapeut. 

 • Massage

Via de huid vindt de opname van etherische oliën goed plaats en je kunt deze oliën dan ook goed mengen met een plantaardige basisolie om het als massageolie te gebruiken. Door de masserende bewegingen van de huid zal het snel worden opgenomen en zijn effecten hebben. Meng hierbij 5 druppels van de olie met 10 milliliter plantaardige olie. 

 • Verstuiving

Een andere manier om etherische oliën te gebruiken, is door het te verstuiven in de lucht. Deze manier is populair en verspreidt de aromatische geuren door de ruimte. Het ondersteunt de ademhaling, helpt ontspannen en verdrijft vieze geuren. Op veel plekken is een diffuser aan te schaffen die de oliën omzet in hele kleine druppels die vervolgens kunnen worden verspreid. De grootte van de ruimte is bepalend voor de hoeveelheid olie die gebruikt moet worden, maar er kan uitgegaan worden van 5 tot 10 druppels voor een werking van ongeveer 4 uur. 

 • Via eten

Tot slot kunnen de oliën ook worden gebruikt tijdens het koken. Zintuigen worden aangesproken en het kan ook een smaakvolle toevoeging aan gerechten zijn. 1 tot 2 druppels van de etherische olie zijn al genoeg om je gerecht een smaakboost te geven. Vraag dit altijd na bij je therapeut!

Een geneeskrachtige werking?
Elke etherische olie heeft weer zijn eigen werking en andere mogelijke gezondheidsvoordelen. Drie van deze natuurlijke producten zullen worden besproken. 

Citroen

We weten dat citroenen goed voor ons zijn en dan zal het geen verrassing zijn dat ook de etherische olie-variant ervan zijn voordelen met zich mee kan brengen. Er zijn wel 3000 citroenen nodig om één kilo olie te produceren. De olie kan daarentegen wel heel veel gunstige eigenschappen creëren, waaronder mogelijk een anti-oxiderende, antivirale en anti-depressieve werking. Het wordt overigens al eeuwenlang gebruikt ter bestrijding van malaria, scheurbuik en voedselvergiftiging. Daarnaast kan het ook ingezet worden om de bloeddruk mogelijk te verlagen en zou het een werking kunnen hebben bij artritis en leverproblemen. Dit is echter het topje van de ijsberg, aangezien er nog veel meer gezondheidsvoordelen mogelijk kunnen zijn, zoals;

 • Kan veroudering tegengaan en het geheugen bevorderen. 
 • Kan beschadigde haarvaten verzachten. 
 • Kan cellulitis en spijsverteringsproblemen tegengaan.
 • Kan veel energie geven en dode huidcellen effectief verwijderen. 
 • Kan keelpijn en ademhalingsproblemen tegengaan.

Lavendel

Ook lavendel staat bovenaan het lijstje van sterke etherische oliën met een mogelijk pijnstillende, ontstekingsremmende en hartversterkende werking. In de Middeleeuwen werd lavendel vooral in verband gebracht met de liefde, maar tegenwoordig weten we dat het kan helpen bij allergieën en vele voordelen kan hebben voor onze huid. Bij de volgende eigenschappen kan lavendel geprobeerd worden:

 • kan helpen bij acne en kan verzachtend werken brandwonden.
 • Kan haaruitval tegengaan
 • kan helpen bij littekenvorming en slapeloosheid.
 • Kan menstruele en menopauze klachten verzachten.
 • Kan gevoelens van angst, migraine en nervositeit verminderen. 

Pepermunt

Als derde wil ik pepermunt benoemen, wat al heel lang wordt gebruikt kan worden om spijsverteringsproblemen te verzachten, de adem te verfrissen en hoofdpijn te verminderen. Ook deze etherische olie kan goed voor het ademhalingssysteem zijn, maar kan daarnaast nog een aantal interessante mogelijke effecten in het lichaam hebben;

 • Kan astma, bronchitis en diarree verzachten. 
 • Kan koorts, griep en opvliegers verminderen. 
 • Kan aambeien, een onregelmatige menstruatie en misselijkheid verminderen. 
 • Kan een jeukende huid en keelontsteking verzachten.
 • Kan gevoelens van depressie, vermoeidheid en woede verminderen.

Etherische oliën samenvoegen?

De etherische oliën kunnen op zichzelf al tot diep in het lichaam in werken, maar de aromatische oliën kunnen ook worden samengevoegd voor een mogelijk versterkt effect. De eerste combinatie is van de bovengenoemde oliën citroen, lavendel en pepermunt. Deze kun je bijvoorbeeld samenvoegen in een diffuser. De combinatie van deze etherische oliën kan zorgen voor het verminderen van hooikoorts, omdat dit de histamine-gevoeligheid verlaagt. Dit is het stofje dat een allergische reactie veroorzaakt. 

Daarnaast kun je ook citronella, eucalyptus en lavendel combineren. Dit mengsel kan  insecten, zoals muggen, afweren. 

Zo zijn er nog veel meer combinaties van oliën mogelijk, waarbij je de gecombineerde effecten kunt ervaren. Etherische oliën kunnen in jouw lichaam mogelijk allerlei processen verbeteren en de gezondheid bevorderen.