Pesticiden zijn op een diepgewortelde manier met ons verbonden en iedereen komt er wel mee in aanraking. Arbeiders in de landbouwsector zijn namelijk niet de enige die veelvuldig te maken krijgen met pesticiden, ook de gewone burger wordt geconfronteerd met het gif via onkruidverdelgers, schimmelwerende middelen en voedingsmiddelen. We weten wel dat deze gifstoffen niet goed zijn voor onze gezondheid, maar wel op al ons fruit en groente aangebracht wordt met allerlei gevolgen van dien. Lijkt de houdbaarheid van de producten in onze winkelmand belangrijker dan de toestand van gezondheid die deze veroorzaken? 

Wat zijn pesticiden precies?

Pesticiden zijn giftige stoffen die gebruikt worden voor de bestrijding van ongewenste organismen, zoals planten en dieren. Er zijn producten die worden gebruikt voor het bestrijden van belagers van planten, wat gewasbeschermingsmiddelen worden genoemd. Deze beschermingsmiddelen worden ingezet tegen insecten en schimmels om de kwaliteit van voedingsgewassen te behouden. Andere producten worden vaak binnen in huis gebruikt tegen ongewenste belagers, wat biociden zijn. Biociden worden bijvoorbeeld gebruikt voor de conservering van hout, mierenlokdozen en tegen kakkerlakken.

De volgende pesticiden komen veel voor voor de bestrijding van organismen;

  • Acariciden worden gebruikt tegen spinnen en mijten.
  • Fungiciden worden ingezet voor het bestrijden van schimmels.
  • Herbiciden zijn voor de bestrijding van onkruid.
  • Insecticiden zijn vanzelfsprekend tegen insecten.
  • Mollusciciden zijn producten voor de bestrijding van slakken.
  • Nematiciden worden gebruikt tegen aaltjes.

Pesticiden worden gesproeid boven planten of over de aarde uitgestrooid als korrels. De stoffen worden tot ver in het milieu verspreid en hebben ook een effect op het bodemleven en het oppervlaktewater. Op deze manier kunnen de gifstoffen ook terechtkomen in melk en andere dierlijke producten. Tevens is het goed om te weten dat pesticiden zich niet laten tegenhouden door de schil van veel producten, maar tot veel verder in het product reiken.

Het gevaar van pesticiden

Er zijn dus veel verschillende soorten pesticiden en sommigen worden gebruikt voor het beschermen van verse producten. Echter, deze pesticiden zijn verre van ongevaarlijk, aangezien ze hormoonverstorende eigenschapen bevatten. De chemische stoffen kunnen hierdoor de hormoonbalans van ons lichaam aantasten en kunnen vervelende gevolgen hebben, waaronder aangeboren afwijkingen, ADHD, autisme, diabetes, onvruchtbaarheid en overgewicht. Zwangere vrouwen en baby’s zijn het meest kwetsbaar voor deze stoffen.

Naast de kans op het creëren van aandoeningen kunnen pesticiden een risico opleveren voor volgende generaties. Onder invloed van omgevingsfactoren, waaronder pesticiden vallen, kunnen genen op een andere manier worden geprogrammeerd. Het gevolg hiervan is het ontstaan van ziekten die volgende generaties kunnen overerven en als erfelijke aandoening kunnen ontwikkelen.

Welke afdruk laten pesticiden na?

Pesticiden kunnen dus wel degelijk een gevaar vormen voor ons lichaam en voor de gezondheid van ons nageslacht en zelfs de generaties daarna. Dit is te verklaren door de afdruk die de gifstoffen achterlaten. Deze afdruk voorspelt de vatbaarheid en de daarmee verbonden ziekte. 

Een ziekte die versterkt of veroorzaakt kan worden door blootstelling aan gifstoffen is overgewicht. Wat bij ongeveer 10 tot 50 procent van de gevallen gebeurt en wat een groot probleem is onder de huidige gezondheidszorg. Daarnaast kunnen angst en stress erdoor veroorzaakt worden, in meer dan 90 procent van de gevallen, en nierziekten, welke telt voor ongeveer 30 tot 40 procent. Tevens zijn er stoornissen van spermaontwikkeling aan te koppelen (ook meer dan 90 procent) en prostaataandoeningen (50 procent). Bij vrouwen worden bij meer dan 90 procent van de gevallen knobbels op de eierstokken gerelateerd aan blootstelling van pesticiden. Daarnaast is bij ongeveer 10 procent zwangerschapsvergifitiging een gevolg.

Wat kun je doen om blootstelling aan pesticiden te verminderen?

Er zijn diverse organisaties die strijden voor het reduceren van pesticiden in het gebruik bij verse producten, maar op kleinere schaal kun jij als individueel ook je eigen blootstelling aan de gifstoffen verminderen.

Ten eerste kun je jodium gebruiken als ontgifter. Deze stof zal giftige stoffen uit het lichaam verwijderen, maar een goed werkende schildklier is hiervoor wel een vereiste. Daarnaast is de lever het grootste ontgiftigingsorgaan van het lichaam en het is dus belangrijk dat deze optimaal werkt om giftige stoffen af te kunnen voeren. Voorbeelden van het optimaal laten functioneren van de lever zijn het minderen van alcoholgebruik, suiker, stress, het eten van veel groente (orthomoleculair), goede zuurgraad, stabiele bloedsuiker en nog veel meer. 

Een andere manier van ontgiften is door het slikken van supplementen, zoals Core. Dit supplement van Rain bevat veel ontgiftende stoffen, zoals mariadistelzaad, boerenkool, chlorella, spirulina en aloe vera.

Hiernaast is er nog een voor de hand liggende manier van ontgifting. Koop zoveel mogelijk biologische groenten en leg deze thuis na het kopen in een badje met warm water en een theelepel bi-carbonaat. Laat dit ongeveer tien minuten weken, waardoor de meeste pesticiden uit het fruit en groente verwijderd worden.

Tot slot kan zelfs het leidingwater gifstoffen, zoals pesticiden bevatten. Het is daarom een goed idee om een waterfilter aan te schaffen. Hier zijn vele soorten van en deze halen zware metalen uit het water.

Conclusie: wees dominante pesticiden de baas

Pesticiden zijn onlosmakelijk met ons verbonden via ons voedsel en water en kunnen door zijn dominantie in onze huidige maatschappij voor vervelende gevolgen zorgen. Ziekten kunnen worden gecreëerd door de giftige stoffen en zelfs volgende generaties kunnen last krijgen van de pesticiden die wij vandaag de dag binnenkrijgen. Het is daarom belangrijk stil te staan bij de hoeveelheid aan pesticiden die jij elke dag in huis haalt en welke manieren er zijn om deze te verminderen. Daar zullen je kinderen (en kleinkinderen!) je later dankbaar voor zijn.