Het hoort erbij zeggen ze vaak. Hoe ouder je wordt hoe minder sterke botten en hoe meer kans op botontkalking of osteoporose. Maar is dit wel zo? Of kunnen we er zelf wel iets aan doen?

Gezonde botten houden begint bij gezond eten. Ja calcium hoor ik u denken.
Inderdaad, calcium is belangrijk voor de botten, een belangrijk mineraal waar je niet genoeg van kunt binnen krijgen, zou je denken. Maar helaas, zo werkt het lichaam niet. Botweefsel bestaat uit een aantal mineralen en als een daarvan teveel aandacht krijgt, ontstaat er een disbalans. Volgens onderzoeken werkt dit juist botontkalking in de hand. Samenwerking is erg belangrijk in het lichaam, dus met alleen calcium kom je er niet.

Voor gezonde sterke botten heb je ook Vitamine D nodig, en dat haal je in de zomer voldoende uit de zon. Als je ouder wo rdt, verandert de huidopname mogelijkheid van vitamine D uit de zon. En we smeren erg veel met zonnebrand, waardoor er ook geen opname mogelijk is van vitamine D door de huid.  Het is dus belangrijk om na je 45e levensjaar in de winterperiode vitamine D bij te slikken, om geen tekort te laten ontstaan.

Daarnaast heb je Magnesium nodig voor zo ongeveer alle cellen in je lichaam, dus ook voor sterke botten. Mensen vergeten nog wel eens hoe belangrijk dit mineraal is en hoe makkelijk je hiervan een tekort creëert in je lichaam. Het verdwijnt razendsnel door een teveel aan calcium (!), cafeïne, frisdrank, witmeel, alcohol en fytinezuur (brood).

Goed, deze mineralen en vitaminen zijn redelijk bekend, maar waar de meeste mensen niet aan denken bij sterke botten is Vitamine K2. Deze vitamine is onmisbaar, omdat het calcium door het lichaam naar de juiste plekken vervoert. Bij een hogere inname van vitamine D (wat veel mensen doen), worden er meer stoffen aangemaakt die helpen met het vervoer van calcium. Alleen heb je vitamine K2 nodig om deze te activeren. Gevolg: calcium wordt niet goed verspreid in het lichaam, met wellicht botontkalking en zwakke aderen tot gevolg.

Een juist evenwicht is dus erg belangrijk tussen deze 4 stoffen! Let dus op als je botontkalking hebt of je al deze voedingsstoffen voldoende binnen krijgt! (maar ook bij diabetes en hartkwalen kan dus een vitamine K2 tekort aanwezig zijn).

Wat ook niet vergeten mag worden is een goede natrium-kalium verhouding. Voorbewerkte voeding bevat een zeer hoog natrium gehalte en een zeer laag kalium gehalte. Juist een hogere kalium verhouding is beter voor sterke botten en de gezondheid in het algemeen.

Als laatste is beweging zeer belangrijk voor gezonde en sterke botten. Botweefsel leeft, ne t zo goed als andere cellen in je lichaam. Het heeft beweging en belasting nodig om zichzelf te blijven vernieuwen en te versterken. Meer spanning op de spieren, zorgt voor meer druk op de botten, wat weer meer bot aanmaak stimuleert. Op deze manier zorg je ervoor dat de gezonde botmassa behouden blijft, ook op hogere leeftijd.

Het liefst zorg je dus voor goede en gezonde voeding, om alle stoffen binnen te krijgen (behalve vitamine D)

Plantaardig calcium – uit bijvoorbeeld rauwe melk van weide koeien, bladgroenten, witte vezel in
citrusvruchten, johannesbrood en sesamzaad ;
Magnesium – uit rauwe biologische cacao en, indien nodig, supplementen;
Vitamine K2 – uit eieren, zuivel, boter, bepaalde gefermenteerde groenten (natto), groent en gefermenteerd met vitamine K2 producerende bacteriën, lever paté, Brie en Goudse kaas;
Minerale sporen – uit Himalaya kristal zout (bevat alle 84 elementen in je lichaam), Keltisch zeezout (geen regulier keukenzout);
Vitamine D – uit zonlicht, bij supplementen in combinatie met vitamine K2.

 

Dus, ja je kunt zelf zorgen voor goede en sterke botten.
Alleen extra calcium zal het botweefsel alleen maar verzwakken en de kans op botontkalking zal wellicht alleen maar groter worden. Zorg dus voor een mooie balans tussen alle mineralen en vitamines en blijf bewegen!