Soms hoor ik wel eens vreemde gesprekken.
Dame: ‘Nee… echt?! Slik jij nog nog geen omega 3? Kan niet hoor.” Hoofdschuddend kijkt ze de ander aan met een zuinige trek om haar dichtgeknepen lippen. ” Meid, ik slik die doorzichtige altijd, heel vies, maar ja iedereen zegt altijd, je moet het echt iedere dag doen hoor, is goed voor je gezondheid.”
De andere dame antwoordt: “Maar waarom is omega 3 dan zo goed? En waar haal jij ze altijd dan?” De eerste dame steekt fier haar hoofd omhoog: “Het is gewoon ontzettend goed voor je lichaam en ik haal ze altijd bij een grote winkel, zijn ze lekker goedkoop. Echt meid, je moet het gewoon gaan nemen. Kom, we gaan meteen.”
En jawel, met ferme passen trekt ze de andere dame mee, mij hoofdschuddend achterlatend.

Waarom zou je iets slikken, als je niet eens weet waarvoor? En zou je dan ook niet eens nadenken als je het al wilt kopen of datgene wat je koopt wel van goede kwaliteit is? Want wat heeft het anders voor zin?
Er is veel te vertellen over omega 3 maar ik zal het proberen simpel en niet te lang te maken. Dan kun je zelf beslissen of je het wilt gebruiken en welke!

Omega 3 is een vetzuur die je kunt onderverdelen in DHA en EPA, te vinden in vette vis en zeewier en ALA (of Alfa-linoleenzuur) te vinden in lijnzaadolie, zwarte bessenzaadolie, walnootolie, sojaolie, winterpostelein, spinazie, waterkers, alfalfa.

Omega 3 heeft diverse functies zoals:
-draagt bij aan ontwikkeling van de hersenen
-zorgt voor vorming van prostaglandines (remmen ontstekingen)
-activeert het afweersysteem
-gunstig voor hart en bloedvaten
-goed voor het geheugen
-bevordert de gemoedsrust
-bevordert een gezond zenuwstelsel
-ondersteunt de longfunctie
-houdt gewrichten soepel
-zorgt voor algehele vitaliteit

Veel ziektes in onze Westerse maatschappij zijn eigenlijk ontstekingsziekten. Het is dus heel belangrijk om deze ontstekingen goed aan te pakken, maar preventief ook voor een goed werkend lichaam te zorgen dat alle belangrijke voedingsmiddelen binnen krijgt om zo optimaal mogelijk te functioneren!

Dat een tekort aan omega 3 voor forse klachten kan zorgen is aangetoond bij o.a. PMS klachten (menstruatie), depressie, ADHD, astma, autisme, eczeem, ziekte van Alzheimer, reuma, darmproblemen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol etc.

Goed, volgens mij is de noodzaak van omega 3 wel aangetoond denk ik zo.
Zeker als je klachten hebt, maar ook als je gewoon goed voor je zelf wilt zorgen.

Zoals het er nu voorstaat heb je 2 opties:
1. Verse vis of zeewier eten.
Hier zit het meeste omega 3 in (DHA en EPA) en de omzetting is een minder groot probleem voor je lichaam dan ALA. Dit betekent dus minstens 2 x in de week vis eten.
2. Supplement nemen
–Algenolie van Testa is zuiverder dan visolie en bedoeld om visolie te vervangen en ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Bovendien worden de capsules gemaakt van zeewierextract.
–Levertraan van Möllers, van wilde kabeljauw (duurzaam gevangen) met tevens vitamine A, D en E
–Soul van Rain, een volwaardig voedingssupplement met o.a. omega 3 (geschikt voor vegetariërs)

We kunnen het heft in eigen handen nemen, door goede voeding en anders door een goed supplement.
En, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, GOEDKOOP is vaak DUURKOOP! Veel goedkope supplementen zijn gemaakt van synthetische middelen, wat niet door je lichaam wordt opgenomen.
Waarom zou je deze dan slikken? Om te zeggen: “Kijk mij eens goed bezig zijn?”

Weet waarom en kies bewust.