Iedereen heeft er wel eens last van in de herfst en winter. Je bent lekker aan het snotteren en sniffen, je voorhoofd gloeit, je voelt je lusteloos en moe en als het tegenzit krijg je zelfs koorts. Oftewel, je hebt een griepvirus te pakken.
Het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd, is een luchtweginfectie dat veroorzaakt kan worden door 3 stammen: Influenza A, B en C. Ze komen voor in verschillende variaties en elk jaar zijn er andere virussen in omloop.
Virussen zijn infectieuze eenheden zonder celstructuur die niet zelfstandig kunnen leven. Zij infiltreren in een cel zodat ze kunnen leven en vermenigvuldigen. Zodoende zijn ze onbereikbaar voor antibiotica, aangezien het virus wordt beschermd door de cel.
Ach dan halen we toch gewoon een griepprik hoor ik je denken?
Daar zijn een aantal bedenkingen tegen en die wil ik je niet onthouden.
1. In het begin vertelde ik al dat er diverse variaties zijn van de verschillende influenza stammen. In januari moet men dus al bepalen welke variatie men van het griep gaat gebruiken voor het vaccin, oftwel gokken welke vorm van het griepvirus op het einde van het jaar griep zal veroorzaken. Alleen al van de Influenza A stam zijn er al zoveel mogelijkheden…. Hebben ze de verkeerde gekozen dan wordt je dus gewoon ziek van het influenzavirus dat op dat moment aanwezig is.
2. Influenza virussen muteren (veranderen) constant. Sommige wetenschappers vermoeden dat deze mutaties versterkt worden door jaarlijkse vaccinatie en dat daardoor epidemieën in de hand gewerkt worden (Chong Y, 2017). Influenza virussen muteren zelfs tijdens de productie van vaccins. Dat betekent dat bepaalde stammen die voor het vaccin uitgekozen worden al tijdens het maken van de vaccins veranderen (Skowronski DM, 2014).
3. Alleen een natuurlijke infectie met het influenzavirus beschermt tegen griep in het volgende seizoen.
Een vaccin vermindert juist de weerstand tegen griep in het volgende seizoen en vermindert tevens de effectiviteit van een volgende vaccinatie (Saito N, 2017).
4. Door het ontwikkelen en het toedienen van vaccins zijn virussen sneller gaat muteren en ook schadelijker geworden. Het vaccineren van grote groepen van de bevolking heeft er zelfs voor gezorgd dat de natuurlijke virussen die in omloop zijn muteren en schadelijkere vormen aannemen (Hanley KA, 2011).
Ik hoop dat je begrijpt dat een griepprik wat mij betreft geen optie is….
Je lichaam zelf moet het virus dus voorkomen of als het er al is zo snel mogelijk opruimen.
Dat kan alleen maar als je immuunsysteem goed op orde is:
– eet voldoende producten met vitamine C zoals: vers fruit, rauwkost, alfalfa, kiemen en groenten
– eet voldoende producten met Zink: rood vlees, kip, lever, schaal en schelpdieren, vis (sardienen en tonijn), eieren, kaas, paddenstoelen, haver, rogge, linzen, paranoten, pompoenpitten, sesamzaad, cacao, groenten, knoflook
– eet zo weinig tot geen producten met suiker en minder met koffie
– probeer stress zo veel mogelijk te vermijden
Als extra kun je denken aan:
– een goed en natuurlijk supplement van Vitamine C en Zink (bv. Soul)
– essentiële oliën die je immuunsysteem helpen (bv Onguard)
– essentiële oliën die je luchtwegen helpen (bv Breathe)
– extra vitamine D pakken door een tripje naar een zonnig land
– thee maken met een prutje van citroen, sinaasappel, gember, kaneel en wat honing
– veel groenten eten
Maak dus ruim voor de herfstperiode eens de balans op hoe het gesteld is met je lichaam. Zorg ervoor dat je zo gezond mogelijk blijft door veel vitamines en mineralen via je voeding binnen te krijgen. Denk eraan in de wintermaand niet teveel suiker naar binnen te krijgen of compenseer dit met veel gezonde groenten.
Liever natuurlijk een gezond eetpatroon het hele jaar door, want dan weet je zeker dat je tegen de winterse snifbuien bestand bent.
Enne… volgend jaar niet zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Barbara Langeveld
Paramedisch Natuurgeneeskundig therapeut