Een orgaan die heel veel voor je lichaam doet. Volgens mij heeft het ook te maken met het afbreken van alcohol.
En van ontgiften. Toch?

De meesten weten wel dat de lever belangrijk is, maar hoe en wat de lever nu allemaal precies doet, is voor velen toch nog onduidelijk. Laten we dus wat licht in de duisternis scheppen.

De lever kun je zien als een grote stad met duizenden huizen en straten. Er zijn ondergrondse pijpen voor de aanvoer van water, olie en gas. Rioolsystemen en vuilniswagens verwijderen de afvalproducten van de stad. Elektriciteitsdraden leveren energie aan de huizen en bedrijven. Fabrieken, transportsystemen, communicatienetwerken en winkels voorzien in de dagelijkse behoeften van de inwoners.

De lever heeft, evenals de infrastructuur van een stad, honderden verschillende functies en is verbonden met elk deel van het lichaam. Elk moment van de dag is zij betrokken bij het produceren, verwerken en aanleveren van gigantische hoeveelheden voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen voeden de 60 tot 100 biljoen inwoners (cellen) van je lichaam. Elke op zichzelf staande cel is een microscopische stad van immense complexiteit met miljarden chemische reacties per seconde.

De lever is tevens  ons belangrijkste zuiveringsorgaan in ons lichaam. Zij deactiveert hormonen, alcohol en medicijnen. Haar taak is om deze biologisch actieve stoffen te wijzigen, zodat ze hun potentieel schadelijke werking verliezen. Speciale cellen in de bloedvaten van de lever (Kupffer-cellen) vegen schadelijke elementen en besmettelijke organismes op die de lever via de darmen bereiken. De afvalstoffen die het resultaat zijn van deze werkzaamheden scheidt de lever uit via haar netwerk van galkanalen.

Een gezonde lever ontvangt en filtert anderhalve liter bloed per minuut en vervaardigt één tot anderhalve liter gal per dag. Het soepele en efficiënte verloop van alle activiteiten in de lever en de rest van het lichaam zijn hierdoor verzekerd.

Galstenen die de weg versperren ondermijnen ernstig het vermogen van de lever om schadelijke stoffen in het bloed te ontgiften en het aanleveren van de juiste hoeveelheden voedingsstoffen en energie naar de juiste plaatsen in het lichaam op het juiste moment. Dit verstoort het evenwicht in het lichaam.

Wat werkt Negatief voor de lever:
alcohol, suiker, cafeïne, zout, zuur, overmatig gebruik kruiden en pittige specerijen, E-nummers en biogene aminen (bacteriën die zorgen voor aanmaak van histamine = allergie)
Alle medicijnen zijn per definitie giftig en moeten door de lever ontgift worden

Oorzaken van galstenen
Te veel eten = Een disbalans in het bloed en de lymfevloeistof, veroorzaakt door te veel eten
Tussendoortjes = de galblaas kan niet zijn gehele inhoud de darmen in persen en er blijft dus genoeg gal achter om galstenen te vormen
Zware avondmaaltijden = Gal afscheidingen en spijsverteringsenzymen nemen later op de middag drastisch af, waardoor moeilijk verteerbare voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas of eieren niet goed verteerd wor den.
Te veel eiwitten = Bij consumptie van teveel eiwitten ontstaan er eiwitafzettingen in het bloed die verhinderen dat de cholesterol de bloedstroom verlaat. De lever gaat hierop heel veel cholesterol aanmaken door dit zogenaamde tekort aan cholesterol. Deze extra cholesterol loopt vast door de eiwitafzettingen en vormt uiteindelijk galstenen
Conserveermiddelen / kunstmatige zoetstoffen = verstoren de lever, galblaas en alvleesklier op ernstige wijze
Alcohol / suiker / frisdrank = heeft een uitdrogende werking op gal en bloed, waardoor vetafzettingen in de lever ontstaan
Uitdroging
Cholesterolverlagende middelen verhogen de kans op galstenen
Afweeronderdrukkende middelen verhogen de kans op galstenen
Vochtafdrijvende middelen verhogen de kans op galstenen

Galstenen die de galkanalen versperren, leiden tot een hoog gif gehalte van de lever en uiteindelijk tot leverziekten, verergerd door inname van medicijnen. Galstenen verhinderen de ontgifting van de medicijnen, waardoor overdosering en verwoestende bijwerkingen kunnen optreden.

Alle leverziekten worden voorafgegaan door grootschalige blokkades van galwegen, veroorzaakt door galstenen. Bloedcirculatie wordt hierdoor bemoeilijkt, de gal productie wordt vermindert, zenuwvezels beschadigd. Langdurige verstikking door galstenen beschadigt of vernietigt uiteindelijk de levercellen. Bindweefsel vervangt geleidelijk beschadigde cellen, daardoor verdere blokkades en verhoogde druk op de bloedvaten van de lever.

Aandoeningen die op een leverprobleem kunnen wijzen:
spijsverteringsproblemen, winderigheid, aambeien, zeurderige pijn in je rechterzij, moeite met ademhalen, de meeste infecties, hoge cholesterol, alvleesklierontsteking, hart en vaatziekten, hersenaandoeningen, hormonale disbalans, problemen met zien, huidaandoeningen, ouderdomsvlekken, overmatige gewichtstoename of gewichtsverlies, pijn boven aan het schouderblad en/of tussen de schouderbladen, tong die glanst of met wit of geel bedekt is, Jicht, gebits- en tandvleesproblemen, Gele ogen en huid, gewrichtsaandoeningen, nieraandoeningen, kanker, multiple sclerose (MS) en fibromyalgie, ziekte van Alzheimer, extreme lichaamskou, overmatige hitte en transpiratie boven in het lichaam

 

Hoe kun je je lever helpen?
Met voeding zoals:
bitter smakende voeding (grapefruit, ui, knoflook, prei, witlof, artisjok, radijs, andijvie)
zwavelhoudende voeding (ui, knoflook, wild, gevogelte, eieren, noten, zaden, peulvruchten, geitenzuivel)
maar ook groene groenten, wortelen, spruiten, koolsoorten, appels
gluthation (druivenpitten, pijnboompitten, walnoten, spinazie, bosbessen, avocado, geitenzuivel)
ontgiftende kruiden (zoals kurkuma, peper, kaneel, gember, kruidnagel, rozemarijn)
Veel water drinken om afvalstoffen te verwijderen
Mariadistel of Astralagus tinctuur druppels nemen
Detoxen met RAIN Core en Soul. Deze pure vorm van voeding bevat alles om je lichaam zo gezond mogelijk te houden.

Nou dat was een heel verhaal. Ik hoop dat jullie iets wijzer zijn geworden en nog meer gaan beseffen hoe mooi dit lichaam van ons in elkaar steekt. Enne… als je in de nacht wakker wordt tussen 1 en 3 uur…. Dan weet je dat je lever ontzettend hard aan het werk is. Misschien tijd om hem/haar een handje te gaan helpen…