Waar de één geniet van de welverdiende warmte van de zon die na een barre winter vol sneeuw, kou en vaak ook regen en wind de wereld weer wat kleur geeft, zit de ander met gebogen hoofd, rode ogen en een snotneus in zakdoekjes op de bank. Hooikoorts eist tegenwoordig steeds meer slachtoffers op waar op dit moment meer dan 3 miljoen Nederlanders elke lente en zomer aan lijden! Dit aantal stijgt nog steeds elk jaar en we kunnen ons daarom afvragen waar dit probleem door wordt veroorzaakt en wat we kunnen doen om de allergie tegen pollen te bestrijden.

Wat is hooikoorts precies?

Hooikoorts is, waar veel mensen van op de hoogte zijn, een allergische reactie op pollen. Dit is het stuifmeel van allerlei soorten bomen, grassen, kruiden en bloemen, wat juist tijdens de lente en zomer veel aanwezig is. De klachten die ontstaan als gevolg van deze allergische reactie zijn jeuk aan de ogen, niezen, een loopneus en rode, tranende ogen. De klachten kunnen ook verspreiden naar de keel, die dan opzwelt en het ademhalen lastiger maakt.

Het klinkt allemaal erg vervelend, zeker als dit bij ongeveer 1 op de 5 Nederlanders het geval is. Met name de hazelaar is een beruchte boom, waarvan de pollen vele snotneuzen en jeukende ogen veroorzaakt. Eind mei en begin juni kunnen graspollen voor klachten zorgen en in het najaar zullen kruiden opspelen, zoals bijvoet, brandnetel, ganzenvoet, weegbree en zuring.

De naam hooikoorts werd gegeven aan deze allergische reactie toen men vroeger dacht dat de “koorts” ontstond door de geur van hooi. Tegenwoordig weten we allang dat de pollenallergie niets met koorts en hooi te maken heeft. 

Waarom krijgen sommige mensen wel hooikoorts en anderen niet?

Steeds meer mensen krijgen last van hooikoorts, maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer iemand wel hooikoorts kan krijgen en wanneer niet. Meestal ontwikkelen mensen de aandoening voor hun 24e levensjaar, maar het kan later ook nog optreden. Ook is bekend dat mensen met familieleden met hooikoorts meer kans hebben ook last te krijgen van hooikoorts. De allergie kan echter plots opkomen en ook weer zomaar verdwijnen. Tevens kan de gevoeligheid per persoon en per jaar verschillen. Sommige mensen reageren heftiger op pollen dan anderen en in sommige jaren zijn bepaalde pollen meer aanwezig dan anderen. 

Er zijn ook andere theorieën ontwikkeld over de oorzaak van hooikoorts:

  • Er zijn onderzoekers die beweren dat ons immuunsysteem door gebrek aan weerstand blokkeert bij onschuldige stoffen zoals pollen. 
  • Een verstoring van de darmflora kan zorgen voor hooikoorts. Dit kan ontstaan door het nemen van antibiotica, een keizersnee of verkeerde zuigelingenvoeding.
  • Vaccinaties kunnen tevens een probleem vormen. Doordat vaccinaties bij kinderen het immuunsysteem onderdrukken kan dit later in het leven problemen veroorzaken.  
  • De darmen kunnen een verhoogde doorlaatbaarheid hebben, waardoor ontstekingen en ziekmakende bacteriën makkelijker in de darmen kunnen komen, wat hooikoorts kan veroorzaken.
  • Tegenwoordig is de lucht steeds meer vervuild met fijnstoffen, waar pollen aan kunnen hechten. Deze fijnstoffen kunnen dieper in de longen doordringen, waardoor problemen kunnen ontstaan en verergeren. 
  • Tot slot ervaren wij steeds meer stress in ons dagelijks leven wat, net zoals veel andere aandoeningen, de klachten van hooikoorts kan verergeren. 

Wat doen artsen aan hooikoorts?

In eerste instantie denken veel mensen aan neusspray en oogdruppels om hooikoorts te bestrijden, wat enkel op korte termijn zal helpen. Deze middelen spelen in op histamine, wat een stof is die het lichaam afgeeft bij giftige indringers en zorgt voor de klachten van hooikoorts. 

Ga je naar een arts? Dan schrijft deze vaak pillen voor die de allergische reacties onderdrukt. Deze medicijnen bevatten vaak anti-histamine, waarvan je de werking wel kunt raden. Echter, de bijwerkingen kunnen tot een nog langere lijst oplopen dan de klachten van hooikoorts zelf, met vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs overgewicht en een hoge bloeddruk. 

Een arts kan ook immunotherapie voorstellen, waarbij via inhalatie steeds een hogere concentratie van allergenen wordt toegediend. Het immuunsysteem wordt als gevolg hiervan ongevoelig voor het allergeen dat problemen veroorzaakt. Deze therapie kan vele jaren duren en er zijn natuurlijk geen garanties op succes. 

Een oplossing uit de natuur voor een probleem uit de natuur

De hoge kans op bijwerkingen bij het nemen van medicijnen, leidt voor veel mensen tot de keuze voor natuurlijke middelen te kiezen. Hierbij kun je denken aan voeding, maar ook aan natuurlijke supplementen. 

Wanneer je weet welke pollen zorgen voor een allergische reactie, kun je ook achterhalen welke voedingsmiddelen je beter achterwege kunt laten. Als je allergisch bent voor de ambrosia, kun je appel en perzik het beste vermijden. Wanneer de berk voor problemen zorgt, zijn aardappelen, abrikozen, amandelen, appels, hazelnoten, kersen, kiwi’s, meloenen, paprika’s, peren, perziken, pruimen, soja, tomaten, walnoten en wortels geen goed idee. Ben je allergisch voor graspollen? Laat dan aardappelen, ananas, appels, bananen, erwten, graansoorten, hazelnoten, paprika’s, peren, pinda’s, selderij, soja, tomaten en wortels staan. Dit zijn slechts voordelen. 

Ook zijn er voedingstips die voor alle hooikoorts-belaste mensen van toepassing zijn:

  • Voeding rijk aan histamine zorgen voor gevoeligheid voor hooikoorts. Dit zijn bijvoorbeeld gefermenteerde producten, zoals oude kaas, koffie, chocolade, alcohol en zuurkool.
  • Vermijd geraffineerde voeding en vervang dit door groenten, fruit, noten en peulvruchten. Dit brengt de darmflora in balans en kan het immuunsysteem kalmeren. 
  • Een tekort aan vitamine D kan hooikoorts verergeren. Zorg dus voor voldoende zonlicht en het eten van vitamine D-rijke voeding, zoals ei, paddenstoelen, vette vis en zuivel. 
  • Rechtstreeks uit de natuur kan rauwe honing van een imker ook helpen de klachten van hooikoorts te verminderen. Juist de beestjes die de pollen verspreiden kunnen dus voor een oplossing zorgen!
  • Tot slot hebben mensen met allergische aandoeningen vaak een tekort aan zink. Zink zit bijvoorbeeld veel in cashewnoten, hennepzaad, lijnzaad, oesters en pompoenpitten. 

Supplementen tegen hooikoorts:

Naast voeding kunnen natuurlijke supplementen ook helpen tegen hooikoorts. Probiotica kan bijvoorbeeld klachten helpen te verminderen. Daarnaast helpt omega 3, vanwege zijn ontstekingsremmende werking. Omega 3 kun je binnenkrijgen via chiazaad, hennepzaad, lijnzaad en vette vis. 

Daarnaast kan kurkuma de onstuimigheid van het immuunsysteem bij een allergie remmen. Neem van tevoren een beetje zwarte peper, zodat de kurkuma extra goed wordt opgenomen en een sneller effect heeft. 

Ook gember kan helpen tegen hooikoorts, waarbij je zelf gembersiroop kunt maken of deze wortel kunt toevoegen aan thee of maaltijden. 

Conclusie:

Dus heb jij, zoals vele van jouw mede-landgenoten, last van hooikoorts? Of ken je iemand die last heeft van deze allergie voor pollen? Vermijd dan zeker geraffineerde voeding en voeding met histamine en vervang dit voor natuurlijke alternatieven. Voor medicijnen en therapieën kun je natuurlijk bij een arts aankloppen, maar wat werkt er nou beter dan een medicijn uit de natuur zelf!