Een branderig gevoel, de behoefte om het te blussen en een kreefterig kleurtje. 

In de zomer gaan we massaal naar buiten om de zon op te zoeken op het strand, bij een meertje of gewoon in de achtertuin. Heerlijk zijn die warme stralen op je huid, een koud drankje ernaast en een muziekje door je oordopjes spelend. 

Vitamine D is de motor achter dit blije gevoel van warmte. Deze micronutriënt voorkomt botontkalking, zorgt voor de opbouw van beenderen en tanden, ondersteunt het immuunsysteem tegen auto-immuunziekten, maakt weerstand cellen (zoals witte bloedcellen) aan, bevordert het zenuwstelsel en de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Kortom, vitamine D is een enorm belangrijke stof voor het lichaam. 

Dus vitamine D krijg je door in de zon te liggen?

Nee.

De zon maakt in je huid vitamine D aan uit cholesterol. Naarmate je ouder wordt neemt de hoeveelheid cholesterol af en kan er dus minder vitamine D zelf gemaakt worden. Dit resulteert dus onder andere in het fragielere fysieke gestel van oudere mensen. Ook is opvallend dat vitamine D dus niet een soort gift is van de zon, maar we door een activator zelf maken, wat veel mensen helemaal niet weten.

Tekorten aan vitamine D zijn dus wel degelijk gevaarlijk. Het risico om te sterven aan kanker door vitamine D tekort is 15 keer groter dan het risico om te sterven aan huidkanker door zonlicht! 

Verbranden is daarentegen ook weer niet goed en zo zijn we allemaal ingewreven met het feit dat we ons goed moeten insmeren met zonnebrand. Of kan ik beter gehersenspoeld zeggen? Wetenschappers hebben ontdekt dat minstens één van de bestanddelen genaamd zinkoxide in zonnebrandcrème juist de kans op huidkanker verhoogt!

‘Zinkoxide kan vrije radicalen laten vrijkomen als het in aanraking komt met UV-stralen’, bevestigt onderzoeksleider Yinfa Ma. ‘Daardoor kunnen cellen worden beschadigd, maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast. En dat verhoogt het risico op huidkanker. Bovendien geldt: hoe langer de zinkoxide blootgesteld wordt aan de zon, hoe hoger de kans is op mogelijke schade.’ 

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kan ik weten of ik een gezonde vitamine D waarde heb?

Bij de huisarts kan je een bloedonderzoek doen en de bloedwaarde vitamine D laten testen op meer informatie dan “het is voldoende”.

Laten we vooral massaal naar buiten blijven gaan in de zomer om de warmte van de zon op te zoeken. Maar laten we daarnaast ook vooral zo nu en dan even in de schaduw gaan zitten. 🙂