Artrose is een welbekend begrip waar veel mensen wel eens van gehoord hebben of in ieder geval iemand kennen die dit heeft.  Artrose veroorzaakt langzaam een verlies van gewrichtskraakbeen, vooral in gewrichten, handen, schouders, knieën en heupen. Artrose kun je onder de noemer  reumatische aandoeningen scharen, net als reuma, fibromyalgie (weke delen reuma), ziekte van Bechterew en jicht.

Wist je dat 35% van de vrouwen en 25% van de mannen onder de volwassen bevolking hier last van heeft?

Maar wist je ook dat deze aandoeningen eigenlijk ontstekingsvormen zijn, die vaak hun oorsprong vinden in een verkeerd zuur-base evenwicht, naast voedselintoleranties? Misschien kom ik nu met een term die je niet zo vaak hebt gehoord. Dus hierbij een kleine uitleg

Bepaalde voedingsmiddelen vallen onder de ‘zuren’ en bepaalde voedingsmiddelen vallen onder de ‘basen’. Zuur vormende voeding wordt geneutraliseerd door sterk base vormende voeding.

Sterk base vormend = groenten en fruit
Base vormend = vloeibare zuivelproducten
Zwak zuurvormend = kwark, noten, zaden, roomboter, oliën
Zuurvormend = peulvruchten, granen en kaas
Sterk zuurvormend = vlees, vis, schaal en schelpdieren, gevogelte, wild, ei en soja, frisdranken, koffie, thee, chocolade, stress, voedingsstress, medicijnen.

De meest ideale verhouding zou zijn = 80% base voeding en 20% verzurende voeding

Zuren kunnen onschadelijk gemaakt worden door basen, dus een tekort aan basen in je voeding levert op den duur problemen op. Indien je niet genoeg basen tot je voeding neemt, hopen gifstoffen zich op, met alle gevolgen van dien, zoals jicht, reuma, artrose, nieraandoeningen, allergieën, eczeem, beroertes, hartinfarct, huidaandoeningen, de meeste soorten kanker, diabetes, spataders, nier- en galstenen, artrose en maag- en darmaandoeningen, etc.

Zuur is “dood” en base is “leven”

Vaak is er een tekort opgetreden van bijna alle vitamines zoals
Vitamine A, B2, B3, B5, B6, B11, C, D en E

Ook van de mineralen ijzer, koper, magnesium, molybdeen, selenium en zink is er een tekort. Mineralen kunnen vaak niet opgenomen worden door een tekort aan vitamines.

We krijgen de verkeerde vetten binnen die ontstekingen veroorzaken en te weinig omega 3 vetten die erg ontstekingsremmend werken.

Een aantal voedingsmiddelen zijn in het geval je al artrose hebt beter te beperken of zelfs te vermijden. Dit betekent dus niet voor altijd, maar wel totdat de klachten enigszins verdwenen zijn. En ja, ook artrose kan minder worden en verdwijnen op den duur!

Beperken van: vlees, vleeswaren en zuivelproducten, koffie, nachtschade (tomaten, aubergine, paprika, aardappelen), fruit

Vermijden van: vruchtensappen, asperges, rabarber, omega 6 linolzuur (zonnebloemolie, kant en klare producten, granen = brood)
Het vermijden van voeding die intoleranties veroorzaakt is ook aan te raden:  koemelk zuivel, graan/gluten (vooral tarwe), maïs, gist, eieren, citrusfruit, rauwkost, bewerkte kant en klare producten, koffie, suiker, fructose, scherpe kruiden, pinda’s, noten, soja

En vooral moeten we ontstekingsremmende voeding gaan eten:
Omega 3 vetzuren = vette vis, spinazie, postelein, alfalfa, pijnboompitten, walnoten
Extra vierge olijfolie
Antioxidanten = VEEL groenten
Uien en knoflook = liefst rauw
Specerijen en kruiden = kurkuma, gember, oregano, mosterdzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt, bieslook

En zelfs met medicinale wiet worden goede resultaten bereikt, aangezien de CBD in de wietplant ontzettend ontstekingsremmend is.

Je begrijpt wellicht wel dat als je door de jaren heen een ernstig tekort hebt opgebouwd, dit nadelige gevolgen kan hebben. Daarom is het belangrijk om al vroeg met goede voedingsgewoontes te beginnen om op latere leeftijd hier profijt van te hebben. Maar voor degene die al last hebben, zal alleen voeding op dat moment niet genoeg meer zijn, of het gaat niet snel genoeg beter naar je zin. Door de ernstige tekorten zal je een flinke tijd op je eten moeten letten en bij moeten supplementeren om je lichaam van die ontstekingen af te helpen die zich al jarenlang hebben kunnen opbouwen. Het vergt even tijd, maar vergis je niet in het zelf herstellend vermogen van je eigen lichaam!

Of zoals Hippocrates het al zei:

Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding